Schwarzenegger erklærer finans-krise i California

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand etter at delstatsforsamlingen ikke ble enige om et budsjett.

Foto: Scanpix
Politikk

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand etter at delstatsforsamlingen ikke ble enige om et budsjett.Unntakstilstanden betyr at delstatens myndigheter må begynne å utstede gjeldsbrev i stedet for å betale regninger, siden staten mangler 2,8 milliarder dollar i kassa.For å spare penger har guvernøren bestemt at alle offentlige kontorer skal være stengt tre fredager i måneden, og at 235.000 offentlig ansatte derfor må ta tre dager fri uten lønn.Schwarzenegger kalte lovgiverne inn igjen til en spesialsesjon for å forsøke å bli enige om hvordan underskuddet på det foreslåtte budsjettet skal dekkes.Velgerne i California vedtok for noen år siden en lov som påbyr at delstatens budsjetter skal være i balanse, noe som er blitt litt av en tvangstrøye.Underskuddet på årets budsjett er endt på over 24 milliarder dollar, og lovgiverne har nå 45 dager på seg til å dekke det inn.Californias økonomiske krise er blitt stadig verre i løpet av 2009 på grunn av boligkrisen og sviktende skatteinngang på grunn av nedgangstidene. Lovgiverne hadde utarbeidet forslag til løsninger i februar, men velgerne avviste nesten alle forslagene i en folkeavstemning i mai.