Spent mellom Obama og Putin

USAs og Russlands mektigste menn føler hverandre på tennene. Statsminister Vladimir Putin overøser president Barack Obama med vakre ord - men kroppsspråket forteller en annen historie.

President Dmitrij Medvedev og statsminster Vladimir Putin - Foto: Scanpix
Politikk

De to var «synlig forlegne» da de tirsdag møttes i Moskva, skriver nyhetsbyrået Reuters. Obamas bemerkning for kort tid siden, da han kalte Putin «en mann med den ene foten hengende fast i fortiden», så ut til å prege stemningen.Putins velkomst til Obama var da også omstendelig snarere enn hjertelig.- Historien om forholdet mellom Russland omfatter svært mange ulike anledninger og begivenheter av la oss si ulik farge, sa han.«Grå stemning» - Det var tider da forholdet oss imellom blomstret ganske bra. Men det var også perioder da stemningen, for å si det slik, var nokså grå våre to nasjoner imellom, fortsatte den russiske statsministeren, som i stor grad unngikk øyekontakt med Obama.Obama snakket mer rett fram og la an en mer optimistisk tone.- Vi mener dette er en utmerket anledning til å styrke grunnlaget for forholdet mellom USA og Russland, sa presidenten før han og den russiske statsministeren gikk for å drikke te.Obama understreket senere tirsdag at NATO ønsker samarbeid med russerne og ikke konfrontasjon, men la ikke skjul på at verdenssamfunnet ser med uro på Russlands anstrengte forhold til nabolandene Ukraina og Georgia. Han tok til orde for økt samarbeid mellom USA og Russland på områder som frihandel og energipolitikk. (©NTB)