Svineinfluensa: Én million av oss kan bli syke

I løpet av høsten og vinteren kan halvparten av Norges befolkning bli smittet av influensa H1N1. Over én million mennesker kan bli syke.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen (t.v.) fra Folkehelseinstituttet (FHI) på lørdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Politikk

Helsedirektoratet regner med at pandemien kommer i løpet av høsten, kanskje allerede i september.- Vi planlegger ut fra at halvparten av befolkningen kan bli smittet og at 25 prosent kan bli syke. Sykdommen er relativt mild nå, men tiden vil vise om den endrer seg, sier fungerende helsedirektør Hans Petter Aarseth til NTB.Massevaksinering Myndighetene har planlagt massevaksinering mot svineinfluensaen i Norge og har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen til en verdi av 650 millioner kroner.- Vi kjøper vaksiner slik at hele befolkningen kan vaksineres, men vi må vurdere konkret hvem som skal få tilbudet. Vi regner med at vaksinen gir samme beskyttelse som en vanlig influensavaksine, sier Aarseth.De første leveransene av vaksinene kommer i september, men alt vil ikke være på plass før i november.- Vaksinen vil uansett ikke være godkjent av europeiske legemyndigheter før tidligst i november. Men om viruset forandrer seg og blir mer hissig, vil norske helsemyndigheter kunne vurdere å bruke vaksinen også før den er godkjent.Kan mutere Influensaviruset kan nemlig mutere og bli farligere.- Det er en viss sannsynlighet for at dette kan skje, sier Aarseth.Så langt er 33 nordmenn smittet av influensa H1N1. (©NTB)