To av tre sier nei til burka

Det norske folk sier nei til heldekkende religiøse hodeplagg. To av tre mener slike plagg ikke er velkommen i Norge.

Hijab - Foto: Frode Hansen/Scanpix
Politikk

Det norske folk sier nei til heldekkende religiøse hodeplagg. To av tre mener slike plagg ikke er velkommen i Norge.67 prosent av de spurte svarer at de mener ansiktsdekkende plagg som burka og niqab ikke er velkommen i Norge, viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for VG.Debatten har tiltatt i Europa etter at den franske presidenten Nicolas Sarkozy nylig gikk hardt ut mot heldekkende religiøse klesplagg.- Vi kan ikke akseptere at kvinner er fanger bak netting i landet vårt, avskjermet fra alt sosialt liv og frarøvet identitet, sa Sarkozy.Heller ikke norske politikere er særlig begeistret for religiøse plagg som dekker ansiktet, men ingen går inn for noe generelt forbud.Høyre-leder Erna Solberg deler imidlertid Sarkozys skepsis.- Jeg synes det er unaturlig å se burka i norske skoler. En lærer må kunne se ansiktet til elevene sine. De som går med disse plaggene setter seg litt på siden av samfunnet og vil få større problemer, sier Solberg.- Burka og niqab kan ikke aksepteres i en undervisningssituasjon. Men generelt mener vi det er en dårlig idé å bruke lovverket til å regulere klesbruk, sier Venstre-nestleder Trine Skei Grande.- Burka hemmer deltakelse i arbeidslivet og dermed integreringen i samfunnet, men forbud er ikke veien å gå, sier Ap-nestleder Helga Pedersen,.- Både burka og hijab må kunne forbys i skolen og der staten er arbeidsgiver, men et generelt forbud er ikke noe tema, sier Frps innvandringstalsmann Per Willy Amundsen til VG.