Mer enn hver femte dopingtest på norske treningssentre er positiv til tross for at alle som blir testet har godkjent testene på forhånd.Treningsbransjen ønsker strengere kontrollrutiner, men på treningssentrene kan Antidoping Norge bare teste folk som på forhånd har godkjent det. Likevel har 22 prosent av dopingprøvene Antidoping Norge har tatt hittil i år, vært positive. Ordningen ble satt i gang i fjor. På 15 kontroller ble totalt 57 personer testet. I gjennomsnitt ble én person avslørt per kontroll.Dopingjegerne fortviler likevel over at de på langt nær klarer å ta alle.- Testene viser at dopingbruk er et betydelig problem. I Danmark må alle som er medlem av et treningssenter akseptere å bli testet. Slik burde det vært i Norge også, sier rådgiver i Antidoping Norge, Frode Hestnes til Bergens Tidende.Testene blir gjennomført på bakgrunn av tips fra treningssentrene eller gjennom stikkprøver. Antidoping Norge mener bruk av doping må kriminaliseres.Men Bjørn Barland, førsteamanuensis på Politihøgskolen og en av landets fremste forskere på dopingbruk, er ikke tilhenger av kriminalisering.- Vi vet for lite om sammenhengen mellom voldsbruk og doping. Det er enkelte ting som tyder på at en har lettere for å havne i slagsmål dersom en bruker dopingmidler, men det kan også skyldes andre ting. Det er forsket for lite på dette, og derfor bør en vente med kriminalisering, sier Barland.I løpet av høsten legger han fram en rapport om dopingbruk blant unge.- Funnene viser at bruken av doping er ganske stabil. De som har deltatt i undersøkelsen, sier at de stort sett tar det for å få en finere kropp, sier Barland.