Ap og Frp vant skolevalget

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble skolevalgets vinnere. Høyre, Venstre og Rødt gjorde det også sterkt.

Jens Stoltenberg og Siv Jensen - Foto: Scanpix
Politikk

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble skolevalgets vinnere, melder Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD). Arbeiderpartiet endte på 23,8 prosent, mens Fremskrittspartiet oppnådde 23,7 prosent, begge etter en fremgang på 2,6 prosentpoeng i forhold til skolevalget i 2007.Venstre gjorde et svært godt valg. De endte på 6 prosent, etter en fremgang på 1 prosentpoeng fra 2007. Fremgangen er stor, partiets størrelse tatt i betraktning.Høyre har, med 16,3 prosent av stemmene, gjort et godt skolevalg. Partiet gikk likevel tilbake med 1,2 prosentpoeng i forhold til det meget gode resultatet i 2007. For Sosialistisk Venstreparti fortsetter den negative trenden. Etter en liten tilbakegang på 0,4 prosentpoeng, gjør partiet sitt dårligste skolevalg noensinne med 10,4 prosent av stemmene.Senterpartiet gikk tilbake med 1,5 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2007. Partiet endte tilslutt på 5,7 prosent. Kristelig Folkeparti gikk ørlite tilbake, og fikk 3,7 prosent av stemmene.Rødt deltok for første gang, og de oppnådde 4,8 prosent av stemmene. Sammenligner vi med Rød Valgallianse fra 2007, som faktisk var det navnet Rødt stilte under fordi de var for sene med å endre navn, er dette en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng. Dette er den største tilbakegangen ved årets valg.390 videregående skoler over hele landet med i alt 170.392 elever deltok i skolevalget. Det ble avgitt 130.998 stemmer, og det er ny rekord. Valgdeltakelsen var på 76,9 prosent.Utdanningsdirektoratet har det overordnede ansvar for skolevalget.Se også www.samfunnsveven.no og www.skolenettet.no/skolevalg Sjekk våre valgsider for de siste meningsmålingene, mandatfordelingene osv

Nyheter
Politikk