Arktis varmere enn på 2.000 år

Arktis er nå varmere enn på 2.000 år, mener forskere. Etter alt å dømme er det vår skyld.

Foto: Scanpix
Politikk

Arktis er nå varmere enn på 2.000 år, etter alt å dømme som følge av menneskeskapt global oppvarming, ifølge forskere.Temperaturen i Arktis skulle egentlig fortsatt å synke, men etter den industrielle revolusjonen har trenden snudd på grunn av menneskeskapte utslipp av klimagasser, konkluderer klimaforskere i en ny undersøkelse.- Dette viser hvor følsomt Arktis er for klimaendringer. Det er her klimaendringene slår ut først, sier David Schneider, en av forskerne som står bak undersøkelsen, som er presentert i forskningstidsskriftet Science.Nedkjølingen av Arktis startet for 7.000 år siden, og en bunn ble nådd i «Den lille istid» i perioden fra det 16. til midten av det 18. århundret. Siden den gang har temperaturen økt.Det var ørsmå endringer i jordas bane rundt sola som var drivkraften bak nedkjølingen, og hadde det ikke vært for de menneskeskapte klimautslippene, ville den ifølge klimaforskerne vedvart i fire årtusener framover.Den gjennomsnittlige sommertemperaturen i Arktis er i dag 1,66 grader høyere enn den ville vært om den naturlige nedkjølingen fortsatte. (©NTB)

Nyheter
Politikk