De forårsaker oftere dødsulykker

Utrykningspolitiet har i samarbeid med SINTEF gransket alle de 425 dødsulykkene som skjedde på veiene i 2004 og 2005.

35 prosent av dem som forårsaker dødsulykker på veien, er personer som er tidligere straffet.Utrykningspolitiet har i samarbeid med SINTEF gransket alle de 425 dødsulykkene som skjedde på veiene i 2004 og 2005.Unge og rusede førere viste seg å være overrepresentert blant dødsbilistene. 35 prosent av de som forårsaket dødsulykker var også tidligere straffet.- Det er ikke tilfeldig, sier seniorforsker Dagfinn Moe ved SINTEF til Aftenposten.- Trafikken er en del av samfunnet for øvrig, og gjenspeiler det. De som er «rufsete» i andre sammenhenger er det også i trafikken. De som har et «avslappet» forhold til lover og regler generelt, har det også i trafikken. De som er villige til å tøye grenser på ett område, gjør det ofte også på andre, konstaterer Moe.- Dessuten skjer et betydelig antall alvorlige ulykker i forbindelse med at kriminelle handlinger begås, for eksempel i forbindelse med flukt fra et åsted, påpeker han.UP er klar over problemet og fokuserer nå på høyrisikogrupper i trafikken.- De kriminelle er helt klart blant dem, for eksempel som rusede narkotikakurerer som kjører rundt i stjålne biler, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård.- Nye teknologiske hjelpemidler gjør oss flinkere til å plukke ut stjålne biler og andre som vi vet er et risikomoment i trafikken, sier han til Aftenposten. (©NTB)