Fem av sju norske partiledere kvinner

Hvis Trine Skei Grande blir ny leder i Venstre, vil fem av sju norske partiledere være kvinner. Viktig signaleffekt, sier kjønnsforsker.

Venstre-leder Trine Skei Grande - Foto: Scanpix

I dag er det kun Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og Venstre som har mannlige ledere. Listen blir redusert til KrF og Ap hvis Grande overtar vervet fra Lars Sponheim i Venstre.- Trine er den mest åpenbare kandidaten, men det er ikke spikret. Det er satt ned en valgkomité som vil presentere aktuelle kandidater i år. Det er sunt om det blir en diskusjon, sier landsstyremedlem Guri Melby i Venstre til Aftenposten.Kjønnsforsker Ingrid Guldvik ved Høgskolen i Lillehammer mener kvinnelige partiledere er rollemodeller.- Det gir en viktig signaleffekt at dyktige kvinner er ledere for politiske partier. De er forbilder som synes utover det politiske miljøet, sier Guldvik.Det er likevel ikke kjønnsbalanse i norsk politikk.- På lokalnivå er politikken mannsdominert, påpeker Guldvik.Etter valget har den kvinnelige representasjonen på Stortinget økt fra 36,1 prosent til 39,1 prosent.- Det er bra, men ikke godt nok før vi får en representasjon som nærmer seg 50 prosent. Vi er ikke i mål, sier hun.Også kjønnsforsker Mari Teigen mener det er fint med så mange kvinnelige partiledere, men hun påpeker at det ikke er likestilling i politikken av den grunn. Det er et paradoks at Stortinget har vedtatt kvoteringsregler for styrene i næringslivet, men ikke for de politiske partiene, mener Teigen. (©NTB)