Full enighet før rentedommen

Hva gjør Gjedrem med styringsrenta? Her er forventningene.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra , sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreasse, sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork, senioranalytiker i Nordea Erik Bruce og sjeføkonom i DnB Nor Knut A. Magnussen - Alle foto: Finansavisen

Det er bred enighet blant ekspertene om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent ved rentemøtet onsdag. Det viser en gjennomgang utført av SIX News blant fem av Norges ledende økonomer.Samtlige mener Norges Bank vil holde renten uendret, men ekspertene har ulike syn på hva sentralbanken foretar seg fremover.Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen tror ikke at sentralbanksjef Svein Gjedrem hever renten i denne omgang, men mener han burde gjøre det.- Min mening er at utviklingen peker mot høyere renter fremover og renten bør settes opp nå. Likevel tror jeg tror Gjedrem holder renten uendret og hever 0,25 prosent både i oktober og i desember, sier Andreassen til SIX News.Andreassen legger til at Norges Bank vil komme med et klart signal om at renteøkninger er i emning.Tror på uendret rente til påske Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra er uenig, og mener inflasjonen og svak utvikling i industrien peker mot lave renter lenge.- Jeg ser ingen grunn til å heve renten når boligmarkedet flater ut og ordreinngangen i industrien er så svak. Realøkonomien i Norge gir ingen grunn for hevinger nå, sier Jan Andreassen til SIX News.Han tror Norges Bank ikke hever renten før til påske, men dersom sentralbanken bestemmer seg for å endre den ved dette møtet er det like sannsynlig at den blir satt opp som ned, ifølge sjeføkonomen.Renten opp i oktober Både senioranalytiker i Nordea Erik Bruce og sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork tror på uendret rente på onsdag, og deretter en kvarting opp i oktober.- Vi begynte å mistenke en heving i september, men etter kronens kraftige styrking i det siste er det mindre trolig. Vi tror renten skal opp 0,25 prosent i oktober, sier Bruce.Mork sier og at renten skal opp i oktober, og at Norges Bank vil signalisere dette nå.Mener renten kommer med ribba Sjeføkonom i DnB Nor Knut A. Magnussen mener det norske folk kan meske seg med lave renter frem til jul, men så må belage seg på å svelge en rentehevning på 0,25 prosent sammen med julesausen.- Norges Bank hever nok ikke renten nå på onsdag, men vil komme med klare signaler om heving fremover. Rentehoppet kommer i desember, sier Magnussen.Denne saken ble første gang publisert 16. november 2009