Kan Kongo-nordmennene være på vei hjem?

Kongo åpner for å vurdere soningsoverføring etter at rettsprosessen mot de to drapsdømte nordmennene er avsluttet.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French - Foto: Scanpix

Kongo åpner for å vurdere soningsoverføring etter at rettsprosessen mot de to drapsdømte nordmennene er avsluttet.Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre etter en samtale med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba i FN-bygningen i New York tirsdag ettermiddag.- Når det foreligger en rettskraftig dom, er det grunnlag for ny diskusjon om eventuell soning av en eventuell dom, sa Støre til norske journalister rett etter møtet.- Jeg vil ikke gå i detaljer på dette. Vi er enige om å ta den diskusjonen når prosessen er ferdig. Men kongolesiske myndigheter har gitt uttrykk for at de åpner for samtaler om dette når rettsprosessen er avsluttet, sier Støre videre.Garantier mot dødsstraffStøre fikk også garantier fra Mwamba om at Joshua French og Tjostolv Moland ikke blir henrettet.- Det var en veldig tydelig markering av at gjennomføring av dødsstraff ikke er aktuelt. Han bekreftet at de har et moratorium mot dødsstraff, sier han.Den kongolesiske utenriksministeren fortalte også at de har fått mange reaksjoner fra mange land på at to europeere er dømt til døden.- Vi fikk også garantier om at ankeprosessen både skal og må få gå sin gang. Jeg har inntrykk av de setter sin ære i det, at Kongo er en stat der man kan anke en dom. Utenriksministeren garanterer også for sikkerheten til de to mens de er i ankeprosess, sier Støre.