Kina hevder å ha kontroll i Urumqi

Myndighetene i Kina hevder å ha kontroll over forholdene i byen Urumqi langt nordvest i landet.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil
Politikk

Men situasjonen er fortsatt svært spent, etter uroligheter der mist fem mennesker har mistet livet. Store styrker av soldater og politifolk patruljerte lørdag i gatene i Urumqi, som er hovedstad i den selvstyrte regionen Xinjiang. Torsdag og fredag demonstrerte mange av byens innbyggere med krav om bedre beskyttelse.Flere hundre mennesker skal de siste månedene ha blitt angrepet og stukket med sprøyter i Urumqi.- Den viktigste oppgaven nå er å sørge for stabiliteten i Xinjiang, sier Kinas minister for offentlig sikkerhet Meng Jianzhu.- Sprøyteangrepene er satt i verk av etniske separatistkrefter, framholdt Meng. Regjeringen i Beijing påstår at islamistiske separatister med bånd til terrornettverket al-Qaida står bak uroen nordvest i landet.I juli i år mistet nesten 200 mennesker livet i uroligheter mellom uighurer og hankinesere i Xinjiang. Hankineserne er den etniske gruppen som flertallet av Kinas befolkning tilhører, mens uighurene utgjør en stor del av befolkningen lengst vest i landet.

Nyheter
Næringsliv