Kina reagerer på amerikansk forsvarskritikk

Kina reagerer skarpt på uttalelser fra USA, om at moderniseringen av landets forsvar utgjør en militærtrussel for omverdenen.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Påstanden ble framsatt at USAs øverste etterretningssjef Dennis Blair tidligere i uka.Blair sa at moderniseringen av det kinesiske forsvaret utgjør en trussel mot USAs marineflåte og flybaser i Stillehavet, og han hevdet videre at landet er blitt svært aggressiv i sin jakt på råvarer verden over.Uttalelsen falt ikke i god jord i Beijing, som 1. oktober planlegger en storslått militærparade i forbindelse med markeringen av folkerepublikkens 60-årsdag.- USA må respektere Kinas nasjonale forsvarspolitikk og trekke tilbake denne uriktige uttalelsen, sier en talsmann for forsvarsdepartementet i Beijing, Hu Changming, til nyhetsbyrået Xinhua.Han kaller Blairs uttalelse «fullstendig grunnløs og uansvarlig».Den kinesiske hæren teller 2,3 millioner soldater, og landets offisielle militærbudsjett var i fjor på drøyt 400 milliarder kroner.Analytikere tror det reelle budsjettet er langt høyere, men Kina bruker likevel bare en brøkdel av hva USA bruker på forsvaret. (©NTB)