Kina selger olje til Iran

Statlige kinesiske oljeselskaper har den siste måneden begynt å eksportere olje til Iran og skal nå stå for opptil en tredel av Irans oljeimport.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

De kinesiske selskapene følger dermed ikke oppfordringen fra amerikanske myndigheter om å ikke imøtegå Irans etterspørsel etter olje. USA legger i disse dager sterkt press på Iran for å få landet til å stanse sitt atomprogram, og oljehandelen mellom Kina og Iran kan potensielt underminere amerikanernes intensjoner, skriver Financial Times i sin nettutgave.Nettopp oljeimporten har stått sentralt når vestlige stater har diskutert om nye sanksjoner skal innføres mot Iran.Handelen mellom de to landene skal ha skjedd via mellomledd. Sinopec og PetroChina, Kinas ledende oljeselskaper, sier til Reuters at de ikke er involvert i salg av olje til Iran. (©NTB)