Nå er også melk et argument mot EU-medlemskap

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mener melkekrisen i EU føyer seg til listen over argumenter for Senterpartiets EU-motstand.

Foto: Scanpix

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mener melkekrisen i EU føyer seg til listen over argumenter for Senterpartiets EU-motstand.Melkebønder i flere europeiske land har vist sin harme mot EUs landbrukspolitikk med demonstrasjoner og opptøyer de siste dagene. Årsaken er lave og ustabile priser, mener Brekk, som viser til at gjennomsnittlig melkepris i EU-landene har falt fra tre til to kroner per liter det siste året.- Mange av melkebøndene i EU produserer nå med direkte tap. Det er en reell fare for at mange melkebruk vil bli lagt ned i utsatte områder i EU, sier landbruksministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).Melkekrisen tar Brekk til inntekt for Senterpartiets EU-motstand:- Oppstanden blant EUs melkebønder underbygger det vi har sagt hele tiden: Et norsk EU-medlemskap betyr kroken på døra for en svært stor del av norsk landbruk, slår Brekk fast.Han legger til at norske bønder har en stabil melkepris på rundt fire kroner literen. Denne vil «falle dramatisk» dersom Norge blir med i EU på grunn av det felles markedet for landbruksvarer.- Den norske bonden vil ikke kunne produsere med de betingelser som tilbys i EU, sier Brekk, og legger til:- Det er kanskje dette Høyre og Frp mener med å slippe bonden fri.