Obama roet ned Kina med en prat

President Barack Obama og Kinas Hu Jintao drøftet Iran, Nord-Korea og handelskonflikten mellom USA og Kina da de to møttes tirsdag i New York.

President i USA, Barack Obama - Foto: AP

President Barack Obama og Kinas Hu Jintao drøftet Iran, Nord-Korea og handelskonflikten mellom USA og Kina da de to møttes tirsdag i New York.Obama fortalte Hu at hans administrasjon betrakter atomtrusselen fra Iran og Nord-Korea som en kritisk fare for USAs nasjonale sikkerhet.Derfor ba han om Kinas støtte overfor de to landene, og spesielt at Kina presser Iran til å gi full informasjon om sitt atomprogram.Obama forsøkte også å berolige Kina etter konflikten som oppsto mellom dem da USA nylig innførte straffetoll på kinesiske bildekk. Kina reagerte svært negativt på vedtaket og har truet med gjengjeldelse.Ingen av dem nevnte konflikten på møtet, men Obama forsikret Hu om at USA fortsatt vil ha frihandel og er imot proteksjonisme.Både Obama og Hu lovte tiltak mot klimaendringer da de talte på klimatoppmøtet som FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde innkalt til tirsdag, og begge to skal delta på G20-møtet i Pittsburgh torsdag.