Oljefondet kaster ut israelsk selskap

En israelsk leverandør av overvåkingsutstyr kastes ut fra Statens pensjonsfond - Utland, det såkalte Oljefondet.

Yngve Slyngstad. Foto: Scanpix
Politikk

Det israelske selskapet Elbit Systems Ltd. leverer et overvåkingssystem som er et sentralt bidrag til byggingen av den høye israelske barrieren på okkupert område av Vestbredden.- Vi ønsker ikke å finansiere selskaper som på en direkte måte bidrar til brudd med den internasjonale humanitærretten, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).Oljefondets etikkråd har konkludert med at en investering i det israelske selskapet medfører «uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer». Etikkrådet for Oljefondet kom med sin anbefaling i mai, og fondet har allerede solgt seg ut av selskapet.- Vi mener at denne barrieren på okkupert område er i strid med folkeretten. Det har også norske myndigheter gitt uttrykk for tidligere, sier Halvorsen.Hun er nøye med å understreke at det ikke er selskapets nasjonalitet som ligger til grunn for at det israelske selskapet Elbit nå er kastet ut av Oljefondets investeringsportefølje.

Nyheter
Børs