Russland skal lande på ny måne

Russerne har tenkt seg til Mars-månen Phobos for å ta med prøver hjem, men de utsetter ferden fra oktober i år til 2011.

Foto: iStockphoto

Utsettelsen skyldes at det er blitt forsinkelser i testingen av romfartøyet som skal gjøre jobben.Utrolig ferd Men når romfartøyet skytes opp i 2011 er det en av historiens mest spektakulære romferder som finner sted. Turen til Mars er en utfordring i seg selv, landingen på den knøttlille månen Phobos (22 kilometer i diameter) blir vanskelig, og turen tilbake med prøver av månestøvet vil overgå mange astronomiske bragder, hvis den lykkes.I tillegg skal den russiske romsonden ta med en «passasjer», et kinesisk romfartøy som blant annet skal overvåke støvstormer på Mars. Den kinesiske romsonden skal frigjøres fra romsonden i god tid før møtet med Phobos.Er månen en asteroide? Begge de to Mars-månene, Phobos og Deimos (12 kilometer i diameter) kan være asteroider som er fanget inn av gravitasjonsfeltet til Mars. Det vil man få vite med sikkerhet når den russiske romsonden returnerer med sin verdifulle last.Når den lander på Phobos skal den bore inntil 1 meter ned i overflaten for å hente opp materiale. Det blir ikke så mye den kan ta med seg tilbake til jorden, bare 160 gram, men det regner man med skal være nok til å kartlegge den lille månens opprinnelse. (©NTB)