Tror ikke OPEC vil kutte produksjonen

Organisasjonen av oljeeksporterende land OPEC vil neppe gå inn for produksjonskutt på sitt toppmøte i Wien til uken.

OPECs president og Algeries olje- og råvareminister, Chakib Khelil - Foto: AP
Politikk

Prisene er høye nok til å berettige fortsatt produksjon på dagens nivå, mener bransjefolk.Prisen på råolje har den siste tiden ligget nær 70 dollar per fat. En gryende oppgang i verdensøkonomien vil etter alt å dømme føre til økt etterspørsel, og dermed ser OPEC-landene ingen grunn til å pumpe mindre olje, sier London-analytiker John Hall.- Magefølelsen blant oljeministrene er at produksjonen bør beholdes på dagens nivå, bekrefter Irans representant Mohammad Ali Khatibi. - Jeg tror ikke det er sannsynlig at vi får se noen merkbar endring på onsdagens møte, sier han.De tolv OPEC-landene står sammen for mer enn en tredel av verdens samlede produksjon av råolje. Det internasjonale energibyrået IEA har anslått det globale oljebehovet til nesten 86 millioner fat per dag i 2010 - omtrent 2,5 millioner fat mer enn i år.Men etterspørselen vil neppe være tilbake på 2008-nivå før om fire års tid, tror analytikerne. Årsaken er finanskrisen og den verdensomspennende økonomiske nedturen som har ført til nedgang i forbruket av energi. (©NTB)

Nyheter
Energi