- Verre enn dødsdom kan det ikke bli

Det er et sjansespill hvis de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ikke anker dommen fra Kisangani, mener norske jurister.

Tjostolv Moland og Joshua French - Foto: Scanpix

Meldingen om at den norske advokaten Morten Furuholmen, som er i Kongo for å bistå de to, ikke vil anke men arbeide for utlevering, kom meget overraskende tirsdag.- Det er et risikoprosjekt å ikke forsøke å få dommen endret. De har ingenting å tape på en anke, verre enn dødsdom kan det ikke bli, sier advokat Harald Stabell.- Det er mulig Furuholmen har andre vurderinger. Jeg håper han vet hva han gjør.Professor Ole Kristian Fauchald ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo sier at norske myndigheter får et dårligere utgangspunkt for å forhandle med kongolesiske myndigheter om utlevering når saken ikke ankes.- Fra advokatens side er dette mye av et sjansespill og en slags ansvarsfraskrivelse i retning av at dette er noe norske myndigheter skal ta ansvaret for, sier han.Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Erling Johannes Husabø, sier det er høyt spill å ikke anke.- Dermed mister de alle muligheter til å få prøvd saken videre i Kongo, sier han. (©NTB)