Vil finne ut hva sikkerhetsselskapene gjør

Kongo-ekspert Morten Bøås mener det er på høy tid å kartlegge hva de såkalte sikkerhetsselskapene driver med i utlandet.

Tjostolv Moland og Joshua French - Foto: Scanpix
Politikk

De private sikkerhetsselskapene har fått flere øyne rettet mot seg etter at de to drapstiltalte nordmennene i Kongo, Tjostolv Moland og Joshua French, ifølge tiltalen ble tatt med papirer fra det norske forsvaret og sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG).I Aftenposten sto det onsdag å lese at Moland og French ble fjernet fra Forsvaret fordi de angivelig skal ha prøvd å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.- Jeg lurer på om vi ikke utdanner en del folk til private sikkerhetsselskaper gjennom Telemark bataljon. Soldatene har fått en god og kostbar utdanning, hatt en runde eller to i Afghanistan, og dersom de ikke finner seg til rette i systemet kan de bli rekruttert av dem som driver sikkerhetsselskap, sier Kongo-ekspert og Fafo-forsker Morten Bøås til NTB.Han kan tenke seg å ta fatt på oppgaven å finne ut hvor mange nordmenn som faktisk tar slike oppdrag, og hva det er de faktisk gjør.- Det er betimelig å stille det spørsmålet. Og jeg tror konklusjonen på spørsmålet akkurat nå er at ingen har den ringeste oversikt, og at det er en problemstilling veldig få har tenkt igjennom, sier Bøås. (©NTB)

Nyheter
Politikk