Vil ha Norge ut av oljesandinvesteringer

Miljøbevegelsen krever at Kristin Halvorsen selger oljefondets investeringer i miljøskadelig oljesandvirksomhet.

Kristin Halvorsen
Politikk

SV er klare på at StatoilHydro bør trekke seg ut av oljesandprosjektet i Canada, samtidig som Statens pensjonsfond - Utland (oljefondet) har milliardinvesteringer i oljesandutvinning i Alaska, Canada, Venezuela, Madagaskar og Russland.En samlet miljøbevegelse krever at SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen trekker investeringene fra Shell, BP, Total og Exxon Mobils oljesandprosjekter, skriver Aftenposten.- Det er åpenbart at oljefondet bør trekke seg ut av disse oljeselskapene. Det er dette klimaspørsmålet handler om - om man er villig til å gjøre de store, tunge grepene som gjør reell forskjell, sier generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Naturfond (WWF Norge).Hauge: Ut innen to årHan får støtte av Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum, leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet og Bellona.- Dessverre har ikke oljefondet satset på å investere i selskaper som tar samfunnsansvar. Derfor er dette neppe det siste skrekkeksempelet vi ser, sier Haltbrekken.- Oljefondet bør varsle disse selskapene om at de vil trekke seg ut i løpet av to år, slår Bellona-leder Frederic Hauge fast overfor Aftenposten.Alle stortingspartiene unntatt Ap og Frp ønsker å sette en stopper for StatoilHydros planer for utvinning av oljesand i Canada. Statsminister Jens Stoltenberg har uttalt at StatoilHydros framtidige utslipp av CO2 i Canada ikke er Norges ansvar. Bare KrF sier imidlertid klart ja til å trekke oljefondet ut av oljesandinvesteringer.- Ikke dobbeltmoralKristin Halvorsen ser ingen dobbeltmoral i SV sier nei til oljesand parallelt med oljefondets ja. Hun påpeker at de etiske retningslinjene i fondet ivaretas gjennom både Norges Banks miljøkrav for eierskapsutøvelse og anbefalinger fra et eget etikkråd.- Jeg kan ikke på eget initiativ pålegge Norges Bank å selge oss ut av enkeltselskaper. Jeg er trygg på at Etikkrådet er fullt klar over denne problemstillingen, men skal forsikre meg om at de er det. Dersom de anbefaler Finansdepartementet å trekke seg ut av et selskap, er det etter grundig arbeid gjennom mange måneder, sier hun.Miljøvernorganisasjonene er uenige.- Alle vet at oljeselskapene har gitt opp å være klimavennlige, tross alle fagre ord. De driver nå et kappløp om de siste og mest miljøskadelige oljeressursene. Dette medfører så mye karbon i atmosfæren at alle klimamål koker bort. Norge bør bruke de virkemidlene man har på den internasjonale arena: StatoilHydro, oljefondet og bistanden, sier Rasmus Hansson i WWF Norge til Aftenposten. (©NTB)

Nyheter
Børs