En militær opptrapping i Afghanistan vil bli svært kostbar for amerikanske skattebetalere.Det hvite hus har regnet ut at det vil koste opp mot 300 milliarder kroner i året å etterkomme ønsket til landets øverstkommanderende i Afghanistan, skriver The New York Times.General Stanley McChrystal har bedt om 40.000 ekstra soldater til landet, samt økt satsing på opptrening av afghanske sikkerhetsstyrker.USA har fra før nærmere 70.000 soldater i Afghanistan, rundt halvparten av dem i den NATO-ledede ISAF-styrken.
Dyre i driftUnderskudd
Hver enkelt ekstra soldat som sendes til Afghanistan vil koste amerikanske skattebetalere rundt 5,6 millioner kroner i året, anslår Det hvite hus.Selv om opptrappingen blir betydelig mindre enn det McChrystal ønsker, vil utgiftene raskt spise opp de rundt 145 milliarder kronene Pentagon forventer å spare neste år dersom tilbaketrekkingen fra Irak går som planlagt.Det amerikanske forsvarsbudsjettet dermed komme til å passere 4.100 milliarder kroner, og dette er 10 prosent mer enn det som på det meste ble bevilget under president George W. Bush.President Barack Obama, som i desember kommer til Oslo for å ta imot Nobels fredspris, står derfor over et vanskelig dilemma.USA sliter fra før med et budsjettunderskudd på 5.600 milliarder kroner, og senest søndag lovet Obama å redusere dette.- Etter hvert som økonomien kommer på fote igjen, har jeg som mål å ta alvorlige skritt for å redusere Amerikas langsiktige underskudd. Vekst bygget på gjeld kan ikke opprettholde USAs langsiktige velstand, sa han.Ledende demokrater og republikanere stiller fra før spørsmål ved de høye kostnadene i Afghanistan, og Obama kan derfor få problemer i Kongressen om han ber om mer.