USAs president Barack Obama lover å redusere USAs enorme gjeld og påpeker at gjelden gjør USAs forsøk på å overvinne den økonomiske krisen vanskeligere.Obamas løfte kom i en tale til APEC-toppmøtet i Singapore søndag.De 21 landene i APEC, samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavs-regionen, har hatt toppmøte i helgen for å drøfte finanskrisen og klimapolitikken, det siste med stor betydning for klimatoppmøtet i København om tre uker.Obama oppfordret samtidig regionale ledere til å omskape sine egne eksportorienterte økonomier for å få en ny balanse i den økonomiske veksten i verden og hindre framtidige kriser.- Etter hvert som økonomien kommer på fote igjen har jeg som mål å ta alvorlige skritt for å redusere Amerikas langsiktige underskudd. Vekst bygget på gjeld kan ikke opprettholde USAs langsiktige velstand, sa Obama i en tale offentliggjort av Det hvite hus.Obama pekte på at han allerede hadde arvet et offentlig underskudd på over en billion (ett tusen milliarder) dollar, tilsvarende 5,6 tusen milliarder kroner, og at myndighetene er nødt til å gjøre noe med underskuddet.- Vi kan ikke følge den samme politikken som fører til så ubalansert vekst. Hvis vi gjør det, vil vi fortsette å drive fra krise til krise. Det er en mislykket vei å gå som allerede har hatt katastrofale konsekvenser for våre innbyggere, våre næringsliv og våre regjeringer, sa Obama til de 20 andre stats- og regjeringssjefene. Alle landenes delegasjoner har dessuten bestått av flere ministre og store delegasjoner.President Obama skulle søndag forlate APEC-møtet og fortsette sin Asia-reise i Kina, der første stopp er Shanghai. Mandag reiser han videre til Beijing for å treffe Kinas toppledere anført av president Hu Jintao. (©NTB)