Får du med deg årets flotteste meteorsverm?

Årets flotteste meteorsverm - Geminidene - når sitt maksimum natt til mandag. Det skal komme 140 stjerneskudd i timen, det vil si 2-3 per minutt, så det gjelder å ha ønskene klare.

Publisert 14. des. 2009 kl. 06.12
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.06
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
En meteor styrer over himmelen - Foto: Scanpix
Årets flotteste meteorsverm - Geminidene - når sitt maksimum natt til mandag. Det skal komme 140 stjerneskudd i timen, det vil si 2-3 per minutt, så det gjelder å ha ønskene klare.Aller flest stjerneskudd ventes rundt klokka 6 mandag morgen. Årsaken er støvkorn fra en utdødd komet som kommer inn i atmosfæren med en fart på 160.000 km/t. Der brenner den opp på grunn av luftmotstanden, forklarer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.Svermen kan sees over hele landet, og fravær av månelys gjør forholdene ideelle. Værforholdene gjør det lettest å observere fenomenet fra Østlandet og store deler av Nord-Norge.Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er årviss, men de siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt. Geminidene har fått sitt navn fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Tvillingene (Gemini). Svermen inneholder enkelte større partikler som kan gi virkelig kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd, ifølge Ødegaard, som søndag kveld allerede hadde fått inn mange meldinger om stjerneskudd. (©NTB)