- Fører til flere fattige

En liberal innvandringspolitikk fører til at vi får flere fattige her i landet, konstaterer sosialøkonom og SSB-forsker Ådne Cappelen.

Publisert 9. des. 2009 kl. 08.50
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 145 ord
Forskninrgssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Scanpix
Innvandrere får ofte jobber med lavere lønninger enn gjennomsnittet i landet. Flere innvandrere fører dermed til flere fattige, mener Ådne Cappelen, som er forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå (SSB).- Det er som en konsekvens av mobiliteten og utvidelsen innen EU. Med muligheten til å komme hit som asylant eller på andre måter, så rekrutterer vi inn personer fra deler av verden med lavere produktivitet, sier Cappelen til NRK.I tillegg til lavere lønninger, skaper økt innvandring flere fattige på grunn av familiemønsteret. Det skjer fordi innvandrerfamiliene ofte bare har én inntekt.- Det gjør at familieinntekten blir på et relativt lavt nivå i Norge, sier Cappelen, som er forskningsdirektør i SSB.Konsekvensen er flere barn og unge som lever i relativ fattigdom, og Cappelen mener noe må gjøres med barnetrygden.- Jeg synes nok at man i framtiden bør inntektsregulere barnetrygden. Det tror jeg er fornuftig fordelingspolitikk, sier han. (©NTB)