Hemmelige dokumenter avslører iransk atomtest

Iran er i ferd med å teste en viktig del av en atombombe, ifølge hemmeligstemplede dokumenter som avisen The Times har fått tak i.

Publisert 14. des. 2009 kl. 18.14
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad - Foto: AP
Dokumentene stammer ifølge avisen fra Irans mest hemmelige militære atomprosjekt, og beskriver en fireårsplan for testing av en såkalt nøytrondetonator, komponenten i en atombombe som utløser selve eksplosjonen.Ifølge utenlandsk etterretning stammer dokumentene fra 2007, fire år etter at Iran angivelig hadde stanset atomvåpenprogrammet sitt.Dokumentet beskriver bruk av en nøytronkilde som ifølge flere uavhengige eksperter ikke kan brukes til annet enn i kjernefysiske våpen. Det samme materialet brukes i pakistanske atombomber, og Iran skal angivelig ha fått oppskriften herfra.- UærligProfessor og USA-ekspert Ole O. Moen anser situasjonen som alvorlig og mener dokumentene kan avsløre iranernes egentlige atommotiver.- Iran må forklare dokumenter som tyder på et hemmelig atomvåpenprogram for at tilliten til regimet ikke skal svekkes fullstendig, sier han til VG Nett.- For president Barack Obama er dette veldig vanskelig. Obama som har prøvd å strekke fram en arm til Iran, har i så fall fått et rapp over fingeren. Hvis disse planene stemmer, betyr det at Iran har vært uærlige og uredelige når de tidligere har sagt at de utvikler atomkraftverk for fredelig bruk, sier han.Israel bekymretDe hemmeligstemplede dokumentene har blitt lest av flere vestlige etterretningstjenester i tillegg til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). En britisk etterretningskilde sier til The Times at dokumentet er bekymringsfullt.- Dersom dokumentet er ekte, reiser det alvorlige spørsmål om Irans hensikter, sier kilden.Dokumentene møter ikke overraskende stor bekymring i Israel.- Israel er i økende grad bekymret for det iranske atomprogrammet og de egentlige hensiktene som ligger bak det, sier en israelsk regjeringstalsmann.Eksperter sier at dersom dokumentene er ekte, er dette den sterkeste indikatoren hittil på at Iran fortsatt har et hemmelig atomvåpenprogram, noe landet benekter.Myndighetene i Teheran står fast på at landets atomprogram kun har fredelige hensikter, og bare brukes til å utvikle kjernekraft. (©NTB)