Hever han renten i morgen?

Ekspertene om forventningene til renteavgjørelsen.

Publisert 15. des. 2009 kl. 12.00
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 436 ord
Sentralbanksjef Svein Gjedrem - Foto: Scanpix
Onsdag 16. desember kommer det en ny rentebeskjed fra Norges Bank. Fem økonomer SIX News har vært i kontakt med er samstemte om at renten skal holdes uendret, men de er også enige om at utfallet er sjeldent åpent denne gangen. Det kan dermed se ut som om Norge får den julegaven de ønsker seg. Kun èn tror på heving.Frank Jullum som er sjeføkonom i Fokus Bank mener det ikke er noen bråhast for renteheving.- Det har gått som ventet siden oktober. Det er ikke store forskjellen for boligmarkedet om de venter til februar. Men om Norges Bank setter opp to møter på rad kan det gi signal til valutamarkedene at farten er satt opp, og det kan skape en styrkelse av kronen. Det er ikke Norges Bank så interessert i, sier Jullum til SIX News.
Tror på hevingIngen heving, og rentebanen i roKommer en heving i februar
Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen sier til SIX News at selv om dette kan svinge begge veier, heller han mot en renteheving. Han går dermed mot strømmen.- Det er mindre problemer i industrien enn det de selv skal ha det til. I rapporten fra regionalt nettverk ser vi at etterspørselen i industrien øker som følge av gjenhentingen internasjonalt. En renteheving vil ikke ha så mye å si på det, sier Andreassen.Handelsbanken er uenige og mener renten skal holdes uendret ved rentemøtet 16. desember. Banken mener at til tross for at husholdingenes etterspørsel og inflasjonen er tilbake på sporet så vil problemene i industrien sette en stopper for renteheving.I tillegg mener de at de samme problemene vil føre til at Norges Bank vil heve renten senere enn indikert i oktober. DnB NOR Markets mener også at renten vil holdes uendret i denne omgang. Grunnene for det er blant annet at signalene fra regionalt nettverk var svake og at renteforventningene internasjonalt er svekket siden sist.- I oktober indikerte Gjedrem at det var 50-50 om renten skulle heves eller ikke. Det meste av norske nøkkeltall ha kommet inn nøytralt siden den tid. Dermed trekker rentesignalene utenfra og en svak industriutvikling i Norge i retning av at renten skal holdes uendret, sier sjeføkonom i DnB Nor Markets Øystein Dørum til SIX News.Dørum mener at signalene ikke er sterke nok til at rentebanen skal endres, og tror dermed den vil holdes i ro. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea er også med i uendret-klubben. Han mener at indikatorene har utviklet seg som ventet siden sist møte, med unntak av at det har blitt mer rufsete internasjonalt.- Norges Bank vil nok helle mot å vente til februar, da kommer det en heving, sier Juel.