Norges Bank hevet renten

Svein Gjedrem hevet styringsrenten mot alle odds og valutamarkedet sender krona kraftig opp.

Publisert 16. des. 2009 kl. 14.00
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 371 ord
Sentralbanksjef Svein Gjedrem - Foto: Scanpix
5 av 6 økonomer trodde på forhånd at renten skulle forbli uendret.Valutamarkedet, den beste indikatoren på hva som var ventet på forhånd, reagerte med å sende krona kraftig opp, før det roet seg betydelig. Kronen er fortsatt betydelig opp.Krona styrket seg umiddelbart i snitt 1,25 prosent mot alle de store referansevalutaene, men vendte etter 10 minutter. Som vanlig, er Oslo Børs upåvirket av renteavgjørelsen. - Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp, og prisveksten er nær 2,5 prosent. Det er igjen vekst i USA og i de fleste land i Europa. Aktiviteten fortsetter å øke i Asia. Samlet har oppgangen ute og hjemme som ventet fått bedre feste, og utsiktene for neste år synes mindre usikre. Derfor har vi valgt å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.Veksten i privat konsum er sterk, og boligprisene øker mye. Arbeidsledigheten holder seg på et forholdsvis lavt nivå. På den annen side kan bedrifts- og oljeinvesteringene falle noe mer enn ventet. Internasjonal økonomi går bedre, men det er fortsatt usikkerhet om utviklingen, spesielt i land med høy statsgjeld.- Hovedstyret vurderte som et alternativ å holde renten uendret, men renten er lav og økningen i styringsrenten i oktober har gitt begrenset utslag i bankenes utlånsrenter. Etter en samlet vurdering har hovedstyret valgt å øke renten ved dette møtet. Vi holder fast ved at renten bør ligge i intervallet 1¼ - 2¼ fram til slutten av mars, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. Dette er ikke i tråd med det de fleste økonomene trodde på forhånd. Fem økonomer SIX News var i kontakt med var samstemte om at renten skal holdes uendret, men de var også enige om at utfallet var sjeldent åpent denne gangen. Kun èn trodde på heving.Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen trodde på heving.- Det er mindre problemer i industrien enn det de selv skal ha det til. I rapporten fra regionalt nettverk ser vi at etterspørselen i industrien øker som følge av gjenhentingen internasjonalt. En renteheving vil ikke ha så mye å si på det, sa Andreassen til nyhetsbyrået.