Obama: Helsereformer snart i havn

USAs demokratiske parti er nær ved en seier i striden om reformer i helsesektoren.

Publisert 16. des. 2009 kl. 06.23
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
President Barack Obama - Foto: Scanpix
Det tror president Barack Obama. Men kompromisser må til om reformene skal bli godkjent i Senatet, sier han.Tirsdag pågikk det en intens politisk tautrekking om de omstridte helsereformene. Representantenes hus, som er andrekammeret i Kongressen, har allerede vedtatt en versjon av reformpakken, men det er uklart når Senatet kan fatte et tilsvarende vedtak.- Det er klart at vi er svært nær å oppnå noe som tidligere presidenter og kongresser har mislyktes med gjennom generasjoner, sa Obama etter møter med demokratiske senatorer i Det hvite hus tirsdag.- Men det fins fortsatt uenighet som må ryddes av veien, tilføyde han.Den uavhengige senatoren Joe Lieberman fremstår som siste hindring for at planene om en omfattende helsereform i USA blir vedtatt av Senatet.Et hovedmål for Obamas reformplaner er å sørge for at rundt 31 millioner amerikanere som i dag ikke er sykeforsikret, får slik forsikring. Beregninger viser at om lag 36 millioner for tiden står utenfor denne trygdeordningen.Samtidig skal kostnadsøkningen i helsevesenet bringes under kontroll, og kvaliteten på helsestellet bedres. Ifølge nyhetsbyrået AFP er USA i dag det eneste demokratiske industriland som ikke tilbyr alle sine innbyggere offentlig sykeforsikring. (©NTB)