Svært urolig for gjeldskriser og ledighet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er bekymret over den høye ledigheten i Europa og gjeldsbyrden som mange land sliter med. Norge kan ikke vente å være upåvirket av dette, mener han.

Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
Politikk

På sin halvårlige pressekonferanse sa Stoltenberg at det er all grunn til å fortsette arbeidet med å trygge norsk økonomi. Finanskrisen er ikke over.- Det er ingen selvfølge at vi skal ha lav ledighet i Norge. Selv om vi har rundt 3 prosent arbeidsløshet i Norge, så nærmer ledigheten seg 9-10 prosent i alle våre naboland. Snittet i EU er 10 prosent, og i Sverige er over en halv million ledige. Det er den ene varsellampen som uroer meg, sier Stoltenberg.Den andre er gjeldsproblemene ute i Europa.- Det er grunn til stor og sterk uro når så mange land har så stor gjeld, og har så store underskudd som de nå har. Vi har sett det i Gulfen, vi ser det nå i Hellas, men det er mange land i vår verden som har en gjeld som kan bli uhåndterbar, understreker statsministeren.Det kan få store, negative ringvirkninger i hele det finansielle markedet i verden, påpeker han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv