Storstilt angrep på Kabul

Det koordinerte angrepet mot Afghanistans hovedstad Kabul viser igjen hva opprørerne er i stand til.

Styrker på bakken i Kabul, Afghanistan etter flere koordinerte selvmordsbomber - Foto: AP
Politikk

Sikkerhetssituasjonen i Kabul er nå under kontroll, erklærer president Hamid Karzai.- Presidenten vil på nytt forsikre borgerne om at regjeringen er ansvarlig for å sikre liv og eiendom, og vil ikke nøle med å ta affære i så henseende, het det i en uttalelse fra presidenten mandag.Han gir sikkerhetsstyrkene ordre om å bedre sikkerheten i Kabul. Men mandagens angrep skjedde nettopp i de områdene av byen som fra før har hatt de strengeste sikkerhetstiltakene.- Du kan ikke beskytte alle mennesker, til enhver tid og overalt, medgikk talsmannen for NATO-styrkene i landet, Nico Melendez. Han sier de gjør alt de kan for å bistå det afghanske politiet og hæren.Kjøpesentre og kino Minst fem mennesker ble drept og 38 såret i angrepene, som rammet blant annet presidentpalasset, flere departementer, to kjøpesentre og en kino like ved justisdepartementet.Tre selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta, ved utdanningsdepartementet, på et folksomt torg ved sentralbanken og ved et kjøpesenter. Også presidentpalasset ble angrepet, samtidig som en rekke ministre i Karzais nye regjering ble tatt i ed innenfor.Det oppsto skuddvekslinger mellom sikkerhetsstyrker og angripere flere steder. Minst to angripere skal ha blitt drept i kampene. Et av kjøpesentrene var under beleiring i flere timer, inntil den afghanske hæren hevdet å ha fått kontroll. Røyk fra en brann veltet ut av bygningen.Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en militærambulanse ha blitt brukt i angrepet mot et av kjøpesentrene. Derfor var det frykt for at hæren var infiltrert av opprørerne, eller at de hadde kledd seg ut som soldater.

Nyheter
Politikk