Nytt Icesave-forslag fra Island

Island har lagt fram et nytt forslag for hvordan tapene til britiske og nederlandske bankkunder skal kompenseres etter kollapsen til nettbanken Icesave.

Foto: Scanpix
Politikk

Forslaget ble lagt fram på et møte med britiske og nederlandske forhandlere i den islandske ambassaden i London mandag, opplyste det islandske finansdepartementet tirsdag.Ifølge departementet er det snakk om en «ny løsning på Icesave-striden, basert på avtalen som den islandske regjeringen og opposisjonen i Alltinget er blitt enige om».Detaljene i forslaget er foreløpig ikke kjent.Forhandlingene i London dreier seg om hvor mye Island skal betale etter at den islandske nettbanken Icesave gikk konkurs høsten 2008. En rekke britiske og nederlandske kunder mistet sparepengene sine, og de respektive lands myndigheter har allerede betalt ut rundt 3,8 milliarder euro eller 30 milliarder kroner i kompensasjon.Storbritannia og Nederland krever nå at Island tilbakebetaler beløpet, noe det er stor motstand mot på Island. President Ólafur Grimsson la derfor i januar ned veto mot en avtale om tilbakebetaling som Alltinget hadde godkjent.Et tilsvarende møte i slutten av januar endte uten at partene var nærmere noen løsning.Etter planen skal det holdes en folkeavstemning om Icesave-avtalen på Island 6. mars. (©NTB)

Nyheter
Børs