Airbus gir opp å bygge militært tankfly for USA

Airbus og Northrop Grumman trekker seg fra konkurransen om å levere militære tankfly til USA fordi anbudet favoriserer Boeing.

Transportflyet Airbus A400M - Foto: Airbus Military

Airbus' moderselskap EADS og Northrop Grumman har i flere år konkurrert med Boeing om den lukrative kontrakten om å levere en ny flåte på 179 tankfly til å erstatte flyvåpenets KC-135-fly.EADS og Northrop fikk for to år siden kontrakten til en verdi av 35 milliarder dollar, men kontrakten ble kansellert etter at Boeing anket avgjørelsen til Kongressens budsjettkontor.Mange kongressfolk var opprørt over at Pentagon ville gjøre en slik handel med et europeisk selskap og mente at USA måtte handle amerikansk.EADS sier at analysen av anbudet viser at Pentagon nå har skreddersydd betingelsene slik at de passer Boeings tilbud om et noe mindre fly.EADS og Northrop tilbød en modifisert versjon av passasjerflyet Airbus A330 i den forrige kontrakten, mens Boeing foreslo en modifisert versjon av Boeing 767.Etter at EADS/Northrop trekker seg fra konkurransen, står Boeing igjen som eneste budgiver.Pentagon sier de er skuffet over EADS' beslutning. Viseforsvarsminister William Lynn sier de mener at konkurransen er rettferdig, og at begge selskapene kan konkurrere effektivt. (©NTB)