Begikk 100 innbrudd - kan ikke straffes

Bare fra torsdag til søndag er mannen mistenkt for å stå bak 20 innbrudd. Samlet har han innrømmet over 100 innbrudd. Men han kan ikke straffes.

Foto: Scanpix

Bare fra torsdag til søndag er mannen mistenkt for å stå bak 20 innbrudd. Samlet har han innrømmet over 100 innbrudd. Men han kan ikke straffes.- Et stort problem, sier lensmannen i Time Arild Oftedal.Årsaken er at mannen ikke er strafferettslig tilregnelig.- Det er litt spesielt når politiet tar samme person gang etter gang for innbrudd. Etter avhør, hvor mannen ofte innrømmer forholdet, må vi slippe ham fri igjen, sier lensmannen.Politiet kan heller ikke koble mannen mot paragrafen i straffeloven som åpner for tvungent psykisk helsevern. Til det er ikke lovbruddene alvorlige nok.Direktør Signe Nijkamp ved Jæren distriktspsykiatriske senter mener situasjonen er fortvilet.- Med mindre en person er psykotisk og i tillegg fare for seg selv eller andre, kan vi ikke holde på ham eller henne. For øvrig må psykiatrisk behandling bygge på frivillighet. (©NTB)