Britisk regjering vil avskaffe Overhuset

Regjeringen i Storbritannia vil avskaffe Overhuset i Parlamentet i London i dets nåværende form.

Gordon Brown - Foto: Scanpix

I stedet skal det innføres et nytt parlamentarisk førstekammer med bare valgte medlemmer, sier en talsmann.Samferdselsminister Lord Adonis sa søndag at regjeringspartiet Labour vil legge fram «klare og tydelige» forslag om avskaffelse av dagens Overhus i partiprogrammet foran det britiske valget senere i år. Valget ventes holdt 6. mai.- Det er på høy tid at Overhuset får en berettigelse på den eneste måten en lovgivende forsamling kan gjøres berettiget i en moderne verden. Og det er at det består av valgte medlemmer, sa Adonis til den britiske rikskringkastingen BBC.- Her til lands kan vi ordne dette på den samme måten som det gjøres i de fleste demokratiske stater. Vi får en nasjonalforsamling med to kamre, der regjeringen er ansvarlig overfor det ene kammeret - Underhuset - framholdt han.Overhuset i London har i dag rundt 740 medlemmer, hvorav 92 har arvet sine plasser og 26 representerer den anglikanske kirken, mens resten er utnevnt til plassene på livstid. Overhusets sammensetning og framtid har i årevis vært et stridstema i britisk politikk. (©NTB)