Budsjettet kuttes litt

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lagt opp til et oljekutt på 5-10 milliarder kroner neste år.

Finansminister Sigbjørn Johnsen - Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Når regjeringen samles til budsjettdragkamp søndag, har finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lagt opp til et oljekutt på 5-10 milliarder kroner neste år, skriver VG.Dokumentene som omhandler regjeringens budsjettprosess er strengt hemmelige. Men VG sitter på opplysninger om at finansministeren har lagt fram en kuttplan for å få ned overforbruket av oljepenger, slik at handlingsregelen igjen blir overholdt i 2013.Første runde tas neste år med et kutt på 5-10 milliarder kroner.Både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært kritiske til at finansministeren tidlig gikk ut og la føringer for budsjettarbeidet ved å slå fast at hans klare mål var å nå handlingsregelen i 2013.Senere har Johnsen moderert seg utad, og til VG sier han nå følgende:- Det er riktig at jeg på et tidlig tidspunkt hadde noen tanker om at vi kunne nå fireprosentmålet i handlingsregelen i 2013. Men den økonomiske utviklingen både i Norge, men ikke minst internasjonalt vil være avgjørende. Derfor er det ikke mulig å fastlegge en bestemt tidsplan.Avisen mener likevel å vite at 2013 fortsatt er nedfelt i Finansdepartementets dokumenter som legger helt sentrale føringer når regjeringsmedlemmene nå skal gjennom den årlige øvelsen der de til slutt blir enige om de store tallene for neste års statsbudsjett.Finanskrisen førte til at regjeringen pumpet 45 oljemilliarder ekstra inn i årets statsbudsjett. Ifølge VG skal altså de første 5-10 av disse milliardene kuttes allerede neste år, dersom finansministeren får viljen sin overfor resten av regjeringen. (©NTB)