Disse må løse eurokrisen

Strid mellom Frankrike og Tyskland truer med å splitte eurogruppen. Men krisen i eurosonen kan ifølge analytikere bare løses gjennom samarbeid mellom de to gigantene.

Euro-skulpturen utenfor den Europeiske sentralbanken i Frankfurt - AP Photo/Michael Probst

Tonen har vært skarp mellom Frankrike og Tyskland de siste dagene. Det skyldes at de to landene ser ulikt på hvordan krisen i eurosamarbeidet, som skyldes enorme gjeldsproblemer i Hellas og flere andre land, skal løses.Tyskland forsvarer sitt sterke fokus på arbeidsmarkedsreformer, lønnsmoderasjon og handel og forsvarer seg mot anklager om at landet ikke gjør nok for å stimulere sitt eget forbruk og sin egen etterspørsel. Tyskland skaffer seg derfor et budsjettoverskudd på bekostning av sine naboland i eurosonen, lyder anklagen fra Frankrikes finansminister Christine Lagarde. Hun anmoder på det sterkeste Tyskland om å oppmuntre til større tysk forbruk. Men analytikere advarer om at krisen i EUs felles valutasamarbeid bare kan løses gjennom samarbeid mellom de to landene som har drevet fram det europeiske prosjektet i hele etterkrigsperioden.- Hvis eurosonen virkelig ønsker å bli en fungerende økonomi, må disse temaene bli diskutert og løst på eurosonenivået, sier INGs seniorøkonom Carsten Brzeski til AFP.UniCredits sjeføkonom Marco Annunziata legger til:- Løsningen innebærer et større tysk forbruk, men det er bare en del av løsningen: Andre land har et like stort ansvar for å sette fart i strukturelle reformer og øke produktiviteten.Raskt voksende lønninger i Hellas, Spania og Portugal har undergravd disse landenes konkurranseevne, mens tyske arbeidstakere har godtatt moderate lønnsoppgjør for å trygge arbeidsplasser.