Dømt for spionasje for Kina i Sverige

En 62 år gammel uigur er dømt til 16 måneders fengsel i Sverige. Mannen spionerte på sine landsmenn og ga opplysningene til Kina. - Nonsens, svarer Kina.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Den dømte er svensk statsborger og har bodd i Sverige i 13 år. Ifølge Stockholm tingrett er han skyldig i «grov, ulovlig etterretningsvirksomhet», ifølge informasjon om dommen på domstolens hjemmeside. Spionasjen er drevet til fordel for Kina og har minst pågått fra januar 2008 til juni 2009.Mannen har infiltrert uigur-miljøet i Sverige, og opplysningene han har skaffet seg, har han levert videre til en diplomat ved Kinas ambassade i Stockholm og til en agent for Kinas etterretningstjeneste som formelt opptrådte som korrespondent for den kinesiske partiavisen Folkets Dagblad.Kina kaller dommen nonsens og avviser konklusjonene.- Denne typen kritikk mot Kina er ren nonsens og har skjulte motiver, hevdet talsmann Qin Gang i Kinas utenriksdepartement i Beijing tirsdag.- Kinas diplomatiske representasjoner og deres tjenestemenn følger Wien-konvensjonen, hevdet han videre.Bevisene i saken har i hovedsak bestått av materiale fra omfattende, hemmelig telefonavlytting og vitneavhør med uigurer bosatt i Sverige og i utlandet, opplyser domstolen. (©NTB)