EU hardt ut mot USA i strid om tankfly

EU-kommisjonen setter et alvorlig spørsmålstegn ved USAs militære anskaffelsespolitikk, etter en strid om levering av nye tankfly. Kommisjonen antyder at amerikanerne ikke åpnet for virkelig konkurranse.

Foto: iStockphoto

Tonen i Brussel var krass tirsdag, etter at det europeiske flykonsernet EADS og dets partner i USA Northrop Grumman trakk seg fra kampen om å få bygge flyene. De mente regjeringen i Washington hadde forhåndsbestemt seg for å gi amerikanske Boeing jobben.- EU-kommisjonen vil bli svært bekymret, hvis det viser seg at anbudsbetingelsene var utformet på en slik måte at de var til hinder for åpen konkurranse. Den videre utviklingen i denne saken vil bli fulgt svært nøye, het det i en kunngjøring fra kommisjonen.Handelskommissær Karel de Gucht sa at saken har tatt en svært uheldig vending.- Det er meget beklagelig at en mulig storleverandør trekker seg fra en slik kontrakt, for en åpen anskaffelsespolitikk gir mer konkurranse og bedre produkter for pengene, framholdt han.Den nye handelsstriden over Atlanteren gjelder 179 nye tankfly som USAs luftforsvar skal bruke til etterfylling av drivstoff i lufta. EADS og Northrop Grumman fikk for to år siden kontrakt på leveransen, men kontrakten ble trukket etter klage fra Boeing.