Forvirring om forsvunnet kinesisk advokat

Mysteriet rundt hva som har skjedd med en av Kinas ledende menneskerettsadvokater, har ikke blitt mindre ved at myndighetene sier han er blitt domfelt.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Tirsdag sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at advokat Gao Zhisheng er dømt til tre års fengsel for å ha undergravd statsmakten. Men det er ikke kjent om kunngjøringen henviser til en ny dom, eller om det er snakk om straffen Gao ble idømt i 2006.Gao Zhisheng forsvant for over ett år siden. Talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet ville ikke utdype uttalelsen sin, eller si noe om det dreier seg om en ny eller gammel dom.Også den kinesiske utenriksministeren, Yang Jiechi, kom med en kort, men uklar kunngjøring om Gao da han deltok på en pressekonferanse med den britiske utenriksministeren David Miliband, som er på besøk i Kina.Yang benektet påstanden om at Gao har blitt torturert i fengsel, og han sa at advokatens menneskeretter «er ivaretatt». Miliband sier til BBC at han hadde tatt opp Gaos sak med sin kinesiske kollega. (©NTB)