Fritt fram for lobbyister på tinget

Det vil fortsatt være fritt fram for lobbyister som ønsker å påvirke politikerne på Stortinget.

Eksteriør Stortinget med løve-skulpturen i forgrunnen - Foto: Scanpix

Presidentskapets flertall sier blankt nei til et forslag fra SV og Venstre om at påvirkere skal registrere seg på Løvebakken.En rekke andre land har etablert ordninger der det registreres og listeføres hvem som oppsøker parlamentet og regjeringen for å påvirke, og hvem disse representerer. Og i USA har president Barack Obama lagt ned forbud mot at hans tidligere medhjelpere kan komme tilbake som påvirkere.Men stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og flertallet i presidentskapet avviser et norsk lobbyregister, fordi møtene bare vil flytte seg ut av Stortinget. Dermed vil en eventuell registrering ikke gi det riktige bildet av den lobbyvirksomheten som rent faktisk foregår.Venstre tok opp saken på nytt i kjølvannet av debatten rundt tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssens brå overgang til PR-bransjen i fjor.- Da Bjarne Håkon Hanssen-debatten raste, var det flere som var bekymret og ville stramme inn. Nå er tydeligvis alt glemt. Men før eller siden vil vi vinne fram i denne saken, sier Venstre-nestleder Trine Skei Grande til VG. (©NTB)