Jens får kutthjelp fra oven

Regjeringen kan legge bort den største sparekniven i arbeidet med neste års statsbudsjett. Ytre faktorer gjør det unødvendig med blodige kutt i offentlig velferd.

Statsminister Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix

- Regjeringen får hjelp til å nærme seg 4-prosentregelen for bruk av oljepenger uten egentlig å gjøre noen spesielle politiske grep, bortsett fra å sørge for at utgiftsveksten blir vesentlig lavere enn tidligere, sier SSB-forsker Ådne Cappelen til NTB.Ifølge Statistisk sentralbyrå vil regjeringen allerede i 2012 kunne nå målet om å ikke bruke mer enn 4 prosent av oljefondets årlige avkastning. Utviklingen i økonomien sørger for at statens inntekter øker i en slik grad at det skal være mulig å sy sammen et statsbudsjett uten store kutt.Lavere arbeidsledighet, økt avkastning fra oljefond og statlige selskaper, høy strømpris og forventet nedgang i sykefraværet som følge av den nye IA-avtalen bidrar til å lette landingen etter flere år med høytflygende, oljesmurte budsjettfester.Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har den siste tiden hamret inn budskapet om et stramt budsjett så snart anledningen har bydd seg. Han vil garantert mane sine regjeringskolleger til nøkternhet og god husholdering under budsjettkonferansen på Jevnaker også. Likevel - den gamle ringreven smiler lurt når NTB spør om han kanskje ikke har oversolgt dette budskapet den siste tiden.