- Kinesiske penger er for billige

Kina vil bli møtt med amerikanske straffetiltak hvis landets myndigheter ikke skriver opp verdien på valutaen yuan, ifølge et lovforslag som legges fram i Senatet.

Yuan-sedler - Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

Bak det tverrpolitiske lovforslaget står den demokratiske senatoren Charles Schumer og den republikanske senatoren Lindsey Graham. Forslaget skulle etter planen framlegges for Senatet tirsdag, og forslagsstillerne får følge fra ytterligere fire senatorer, to demokrater og to republikanere.Forslaget kommer bare to dager etter at Kinas statsminister Wen Jiabao avviste USAs klager over Kinas valutapolitikk. I tillegg er det bare en måned før Obama-administrasjonen igjen må avgjøre om den i en halvårlig rapport skal si at Kina manipulerer sin valuta.Amerikanske folkevalgte mener, med god støtte fra økonomiske eksperter, at Kinas valuta har en kurs som er mellom 25 og 50 prosent lavere enn den burde vært. Dette gjør at Kinas varer kan selges billigere på internasjonale markeder. (©NTB)