Kvinne siktet i USA for drapstrusler mot svenske

En amerikansk kvinne er siktet for å ha prøvd å rekruttere folk til attentater i Europa og Asia og for planer om å drepe en svensk mann.

Det amerikanske flagget. Foto: Scanpix

En amerikansk kvinne er siktet for å ha prøvd å rekruttere folk til attentater i Europa og Asia og for planer om å drepe en svensk mann.Siktelsen ble tatt ut samme dag som sju mennesker ble arrestert i Irland i forbindelse med planer for å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks på grunn av en omstridt tegning av Muhammed han lagde i 2007.Ifølge siktelsen tirsdag brukte Colleen La Rose, som bor i Pennsylvania og som går under kallenavnene Fatima LaRose og JihadJane, internett for å finne folk som var villig til å gjennomføre angrep i Europa og Sør-Asia.I juni 2008 postet den 57 år gamle kvinnen en kommentar på YouTube der hun sa hun ønsket å hjelpe det «lidende muslimske folk». Hun sendte e-poster der hun tilbød seg å bli martyr og bruke sin amerikanske bakgrunn for å unngå å bli oppdaget.Ifølge siktelsen gikk hun med på å gifte seg med en mann fra Sør-Asia og flytte til Europa, der hun skal ha planlagt å drepe en svensk mann hvis navn ikke er oppgitt.Det amerikanske justisdepartementet ville ikke si om det kan være noen forbindelse mellom de to sakene.Hun reiste til Europa der hun angivelig sporet den svenske mannen over internett i den hensikt å drepe ham, og i samtaler med dem hun samarbeidet med, skal hun ha drøftet det faktum at hennes amerikanske pass og utseende ville hjelpe henne til ikke å bli oppdaget og dermed gjennomføre sine planer.Hun skal også ha brukt internett for å skaffe midler til terrorvirksomhet og skaffe pass som kunne brukes til å bevege seg over grenser uten å vekke mistanke.LaRose ble arrestert da hun kom tilbake til USA fra Europa i oktober i fjor. Om hun blir funnet skyldig, risikerer hun fengsel på livstid og en bot på 1 million dollar.Amerikanske myndigheter er stadig mer bekymret for at amerikanere eller utlendinger bosatt i USA kan gjøre felles sak med terrorister og involvere seg i angrep.To saker den siste tiden har vist at bekymringen ikke er uten grunn: En mann ble arrestert i Chicago, anklaget for å ha hjulpet dem som sto bak terrorangrepet i Mumbai i 2008, og en afghaner bosatt i Colorado har tilstått planer om å angripe undergrunnsbanen i New York. (©NTB)