Livsfarlige vogntog på Svinesund

Kontroller så langt i år viser graverende mangler når det gjelder sikring av last og utstyr på flere vogntog på vei inn i Norge.

Foto: Scanpix

- Av 380 tunge vogntog vi har kontrollert fra begynnelsen av januar, har 66 fått bruksforbud. Det betyr at de ikke har fått kjøre videre før de har bedre sikring av lasten, sier fagleder Hans Otto Grynning i Statens vegvesen til NRK.Torsdagens storkontroll på Svinesund var intet unntak. 30 vogntog ble kontrollert. 11 fikk bruksforbud.Grynning forteller at mange utenlandske vogntog stoppes med dårlig lastesikring på Svinesund. Men også norske vogntog blir tatt.Han minner om hvor farlig det er når lasten ikke er sikret.- I en gitt situasjon kan det få fatale følger, ikke bare for sjåføren og vogntoget, men også for andre mennesker når last faller av og sprer seg ut over veibanen eller lander på andre kjøretøyer og personer, sier Grynning.Han mener at mange lastebilsjåfører bør tenke mer på konsekvensene av ikke å sikre lasten skikkelig. (©NTB)