Malaysisk oljeselskap søker norske partnere

Malaysias statlige oljeselskap Petronas vil svært gjerne samarbeide med norske olje- og gassforetak. Tirsdag tok selskapets president imot kronprins Haakon og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Kronpris Haakon Magnus og Næringsminister Trond Giske, sammen med den norske håndballkeeperen Karoline Dyhre Breivang - Foto: Erik Johansen / Scanpix

Malaysierne er spesielt interesserte i norsk ekspertise i oljeleting på dypt vann, sier selskapets toppsjef.Datuk Shamsul Azhar Abbas mener ifølge en melding fra det malaysiske nyhetsbyrået Bernama tirsdag at et vellykket samarbeid på dette feltet kan åpne for felles prosjekter også på andre områder. I dag er rundt 60 norske selskaper aktive i oljesektoren i Malaysia. Blant disse er foretak som Roxar ASA, PGS og EMGS. Dette samarbeidet er kjernen for det bilaterale samarbeidet mellom landene.Kronprins Haakon åpnet tirsdag et næringslivsseminar i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur tirsdag. Mer enn 90 norske selskaper var representert. Etterpå sa Petronas-sjefen at han ønsker et samarbeid både innen oljeleting og produksjon på dypt vann.Petronas' egen institusjon for høyere utdanning, UTP, har undertegnet en foreløpig samarbeidsavtale med universitetene i Bergen og Stavanger. Avtalen gjelder utveksling av kunnskap om fangst og lagring av CO2.Etter seminaret var kronprinsen på omvisning i Petronas Towers, og avsluttet med lunsj i Malaysian Petroleum Club, som ligger i samme bygg.