Meglerhus bekymret for Hellas

Meglerhus uttrykker bekymring over situasjonen i Hellas om ikke det blir en avklaring i pengehjelpen snart.

Den norske kronen svekker seg mot dollar og styrker seg mot euro og pund. En dollar koster klokken 10.20 5,85 kroner, en euro koster 8,02 kroner og ett pund koster 8,82.Handelsbanken uttaler i sin morgenrapport bekymring over situasjonen i Hellas om ikke det blir en avklaring i pengehjelpen snart.«Fra Ecofin-møtet i Brussel meldes det om framgang i diskusjoner om pengehjelp til Hellas, som fortsatt trenger å refinansiere 20 milliarder euro bare i april og mai. Imidlertid meldes det stadig om tysk og nederlandsk motstand mot en redningsaksjon. Om det ikke skjer noe virkelig nytt i løpet av dagen og morgendagen (som møtet skal vare), er vi derfor redde for at usikkerheten fortsetter. Det er ille for grekerne fordi det betyr at de må fortsette å betale skyhøy rente for å holde det gående», skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.Klokken 10.00 slapp SSB sin statistikk over utenrikshandelen med varer.I februar ble det eksportert varer for til sammen 64 milliarder kroner og importert for rundt 32 milliarder. Handelsbalansen endte dermed på i overkant av 32 milliarder kroner, ned 5,3 prosent fra måneden før, men opp 7,3 prosent fra februar i fjor. Økt eksportverdi av råolje bidro til å styrke handelsbalansen.SBB melder også at foreløpige tall tyder på at byggevirksomheten flatet ut i januar 2010, sammenlignet med samme måned året før. Antall igangsatte boliger gikk ned med 2,2 prosent i januar i år, mens bruksareal i alt gikk opp med 7,5 prosent.Det ble påbegynt bygging av 2.314 nye boliger i januar i år, en nedgang på 52 boliger sammenlignet med januar 2009.Klokken 14.15 presenteres tall for den amerikanske industriens kapasitetsutnyttelse for februar måned, som er en time tidligere enn vanlig siden sommertiden i USA starter to uker tidligere enn i Europa.Analytikere regner med at kapasitetsutnyttelsen falt til 72,5 prosent, sammenlignet med 72,6 prosent måneden før.Samtidig presenteres statistikk over den amerikanske industriproduksjonen for februar måned. Markedet regner med at industriproduksjonen var uendret, sammenlignet med måneden før. Ifølge Handelsbanken er dette dagens viktigste tall.Fredag kom detaljhandelen i USA inn sterkt, men forbrukertilliten var svak. Summen gjorde av aksjemarkedene beveget seg sidelengs fredag. Handelsbanken synes tallene er et paradoks.«Vi har naturlig nok litt vanskelig for å få disse motstridende signalene til å stemme. Kanskje det er så enkelt som at mange ser seg nødt til å gå ut og handle selv om de er usikre på framtida. Det betyr i så fall gode nyheter for veksten på kort sikt, men ikke nødvendigvis på lengre sikt. På liknende måte noterer vi oss at den forbruksveksten vi har sett de siste månedene, går på bekostning av husholdningenes sparing. Dette betyr naturligvis at sårbarheten igjen øker i tilfelle nye finansielle problemer skulle dukke opp», skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.