Munchs malerier tåler ikke å flyttes på

Direktør Gro Balas i Kulturetaten i Oslo vil ikke snakke om kommunens tidligere forsømmelser av Munchs arbeider.

Gro Balas. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

892 malerier venter på å bli konservert på Munch-museet. I mellomtiden tåler ikke kunstverkene å bli flyttet til Bjørvika.Tre år før 150-års jubileet for Munchs fødsel og fire knappe år før Munch-museets flytting til Bjørvika er tilstanden til Munchs malerier, arbeider på papir og andre verker en trist affære, melder Aftenposten.no.Flere av bildene er i så elendig forfatning at de ikke kan henge på veggen, de ligger på vatterte tepper. Munchs skulpturer ligner mest på en haug med leirklumper.892 av Munchs 1.158 malerier trenger en eller annen form for nødkonservering før flyttingen. 173 av dem er i så dårlig stand at mer enn ti prosent av malingen på maleriet trenger konsolidering - det vil si at malingen må limes fast til underlaget.Kulturetaten har bedt om midler til en kartlegging, men er foreløpig ikke hørt av byens politikere.Nødkonserveringen er anslått til å koste rundt 22 millioner kroner. Dersom alt nødvendig konserveringsarbeid skulle vært gjennomført, ville det vært nødvendig med 63 årsverk.Direktør Gro Balas i Kulturetaten i Oslo vil ikke snakke om kommunens tidligere forsømmelser av Munchs arbeider, men viser til at det siden 2004 er bevilget 77 millioner til sikring, konservering, forskning og formidling. Behovet for nødkonservering kommer imidlertid i tillegg til disse midlene. (©NTB)