Nå starter krangelen om budsjettet

Prognoser om lavere arbeidsledighet møtte statsrådene som søndag startet dragkampen om milliardene i neste års statsbudsjett.

Finansminister Sigbjørn Johnsen - Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Uformelt antrukket slik tradisjonen dikterer, fant statsrådene sine plasser til den årvisse fotoseansen foran Thorbjørnrud hotell på Jevnaker, der regjeringens budsjettkonferanse finner sted.Stemningen var løs og ledig, men snart blir det andre boller. For mens fotografene pakket sammen utstyret, tok statsrådene fatt på den krevende jobben med å gjøre nettopp sitt departement til høstens budsjettvinner.- Stramt budsjett- Vi må gradvis vende tilbake til 4-prosentregelen for oljepengebruk. Det innebærer et stramt budsjett og mindre vekst på en del områder enn hva en kanskje var forespeilet på forhånd, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).Han er blitt tildelt jobben med å dempe folks forventninger til budsjettet for 2011, noe regjeringssjefen strengt tatt klarer på egen hånd.- Det er feil å si at finanskrisen er over. Den har antatt andre former, og blitt en jobbkrise med stigende arbeidsledighet i våre naboland, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen.Lavere arbeidsledighetHan gleder seg likevel over ferske prognoser som sier at arbeidsledigheten blir lavere enn forutsatt i nasjonalbudsjettet.- Det er godt nytt, som viser at tiltakene mot finanskrisen virket. Når vi nå skal lage budsjettet for 2011 blir hovedutfordringen hvordan vi fortsatt kan trygge norsk økonomi, norske arbeidsplasser og følge opp alle målene i regjeringserklæringen Soria Moria II, sier Stoltenberg.Regjeringen er samlet til budsjettkonferanse fram til tirsdag. Over sommeren venter nye, store budsjettmøter, før statsbudsjettet endelig presenteres i oktober. (©NTB)